Sprookjes-therapie

download (1)Hoe sprookjes je kunnen helpen om beter te worden!

Wat heb je nodig?

– pen en papier (of een digitale variant daarvan)

– zin en tijd om iets aan je “probleem” te doen

Mocht je tijdens het proces hulp nodig hebben, meld je dan aan voor een sprookjescoaching van een week. Een week lang hebben we, dagelijks, contact per mail over jouw proces. Je krijgt uiteraard extra opdrachten en inzichten. Kosten van deze coaching zijn 90 euro. Mail voor meer informatie naar sprookjescoaching@rationem.nl

De oefening

Iedereen kent wel het archetypes van de gemene heks (of stiefzus!) en de mooie maagd.  Ook de stoere ridder of prins en de altijd wat dommige, maar machtige koning komen vrijwel in ieder sprookje voor. Deze archetypes zijn erg geschikt om een betekenisgevend verhaal te vertellen, dus zeker ook je eigen verhaal.

Voor dat je begint met schrijven, wil ik graag dat je het volgende opslaat op je interne harde schijf. Bij het vertellen van je eigen verhaal is het van groot belang dat je jezelf als absoluut oké beschouwd. Hoe erg je leven ook is verlopen, wat je ook hebt gedaan of nagelaten. Jij bent oké! Je bent waardig, waard om van te houden.

(Maar die problemen dan allemaal?! Nou, dat is simpel; jij bent niet het probleem, maar het probleem is het probleem. Jij bent oké!)

Als je je eigen verhaal gaat schrijven/ vertellen neem je een hoofdpersoon die helemaal oke is. De mooiste prinses dus (of als je een man bent, de stoerste prins) Dit archetype staat voor de perfecte persoon die jij bent. Dicht je hoofdpersoon alle geweldige eigenschappen toe die jij bezit. Je prachtige stem, je moed, je liefde voor dieren en ga zo maar door.

Daarna kun je je richten op je verhaal. Wat wil je met het verhaal bereiken? Wil je minder leuke eigenschappen transformeren? Wil je je levensverhaal verwerken en voor een goede afloop zorgen?

Stel je wilt afrekenen met je minder aardige eigenschappen (let wel, je bent nog steeds oké! ) neem dan een gemene (stief)zus en geef haar al die eigenschappen die jij niet zo fijn vindt aan jezelf. Overdrijf ze! Maak er een verpersoonlijking van alle naars dat je maar kunt vinden.

Vervolgens beschrijf je hoe die gemene zus (dus die nare eigenschappen!) je leven verziekt. Ben je door je jaloezie een fijne vriendin kwijtgeraakt? Laat dan de stiefzus hetzelfde doen. Daarna ga je de stiefzus overwinnen. Laat je fantasie de vrije loop! Voel je een winnaar!

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten, Actueel, E-cursussen met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.