Jaaroverzicht

Jaaroverzicht

Het leven is geen

tranendal

Het leven is een

toverbal

(Toon Hermans)

In 2023 heb ik 368 boeken gelezen (ik schrijf dit terwijl ik nog bezig ben in het 369e). Dat lijkt heel wat. Dat is het waarschijnlijk ook, maar ik heb een goed excuus! Vorig jaar eind december bereikte mij een bericht dat ervoor zorgde dat een aantal trauma’s opnieuw geactiveerd werden. Dat gebeurt vaker dan je denkt. Mensen, die getraumatiseerd raken op zeer jonge leeftijd (denk aan KOPP), zijn zelden “klaar”. Helen van een trauma als je 30 bent, zegt namelijk helemaal niks over hoe je ervoor staat als je 50 bent. Hulpverlening in het algemeen staat hier niet genoeg bij stil. Er was dan ook geen reguliere hulp te vinden, toen ik besefte dat ik deze opnieuw gewekte trauma’s niet in mijn eentje het hoofd kon bieden. Ik greep in de negen (!) maanden waarin ik nauwelijks sliep naar mijn favoriete drug: lezen.

Er is nog veel te doen als het gaat om KOPP, trauma’s van het jonge kind en hulpverlening. Afgelopen jaar heb ik meerdere lezingen en interviews gegeven over KOPP. Er zijn een aantal mensen kwaad op me geworden, omdat ik ouders niet “de schuld” geef en omdat ik zelf kinderen heb. Echter de meesten voelden zich echter gehoord en gesteund. Een mooie eerste stap. Ook in 2024 zet ik me in voor KOPP.

Terug naar de boeken. Naast lezen heb ik ook vele uren geschreven. In oktober presenteerden Ineke en ik SCHRIJF! Een grappig, hartverwarmend en inspirerend boek over en voor schrijvers. Want waarom schrijf je eigenlijk niet? Wij geven in dit boek naast spannende schrijfopdrachten ook HET antwoord op de meest voorkomende ik-kan-toch-niet-schrijven-smoezen. In de eerste week van het nieuwe jaar, kun je een exemplaar van SCHRIJF! winnen. Hoe? Kijk dan hier.

Ook ging in 2023 OPUS 1 naar de drukker. Deze unieke samenwerking, tussen de onvolprezen kunstenaar Ron Amir en tien zeer diverse, getalenteerde dichters, zal op 13 januari gepresenteerd worden. Gewoonlijk zijn feestelijkheden bij de opening van een expositie. Wij besloten het anders te doen. Hou deze site in de gaten voor hoe je bij deze boekpresentatie en de allerlaatste dag van de expositie van OPUS 1 kunt zijn.

Het carbid schieten is hier nu echt begonnen, dus rond ik mijn jaaroverzicht af. Ben ik dankbaar voor het goede dat ik mocht ontvangen in 2023 en aai ik de katten. Doe als ik en neem de woorden van Toon Hermans ter harte en ga op zoek naar de volgende kleur van de toverbal in 2024.

Zie jullie graag in het nieuwe jaar!

Diana