Goede voornemens?

Goede voornemens?

Het dilemma van deze schrijver:

Wil wel, kan ook wel, maar durf nog steeds niet…

Ik schrijf enorm graag, maar toch lukt het me niet om regelmatig nieuwsbrieven te versturen of blogs te plaatsen. Schrijven en het schrijfsel laten lezen aan anderen zijn twee heel verschillende dingen. Bij die nieuwsbrieven begrijp ik mezelf wel: een nieuwsbrief is een inbreuk in iemands digitale brievenbus, daar moet je voorzichtig mee omgaan. Maar dingen plaatsen op mijn site zou toch moeten lukken. Dat hoeft niemand per se te lezen… Ah! Daar zit dus het probleem: ik wil wel gelezen worden.

Werkt ieders brein zo chaotisch? Is het simpelweg menselijk om het ene te willen en het andere ook, en daar dan weer bang voor te zijn en jezelf te verwijten dat je bang bent?

De paradox van het willen schrijven maar ook gelezen willen worden, is iets waar veel schrijvers mee worstelen. Ik wil mijn gedachten en verhalen delen, maar de angst voor kritiek of onverschilligheid houdt me tegen. Misschien herken je dit wel: je schrijft iets waar je trots op bent, maar als het moment komt om het te delen, slaat de twijfel toe. Wat als niemand het leest? Wat als mensen het niet goed vinden?

Om deze angsten te overwinnen (zou beoordeelstress een mooie term zijn?) probeer ik een paar strategieën:

  1. Kleine Stappen: Begin met het delen van korte stukken of fragmenten van je werk, Diana! Dit voelt minder overweldigend dan meteen een lange blogpost te publiceren.
  2. Routine Opbouwen: Probeer een vaste schrijf- en publicatieroutine op te bouwen. Door regelmatig te schrijven en te publiceren, wordt het een gewoonte en voelt het minder eng.
  3. Feedback Vragen: Vraag vrienden of familie om je werk te lezen voordat je het openbaar maakt. Hun feedback kan je helpen om zelfverzekerder te worden. Dit is een puntje als je partner echt alles wat je doet geweldig vindt! Dankjewel, Schat <3
  4. Positieve dialoog met jezelf: Nee, je bent geen sukkel. Ik zeg het echt dagelijks tegen mezelf. Herinner jezelf eraan waarom je schrijft en wat je wilt bereiken. Focus op de positieve aspecten van het delen van je werk.

Misschien moet ik het maar gewoon doen. Zoals al die zelfgeroemde challenges over het promoten van je boeken je willen doen geloven: als je maar genoeg je best doet, gaat het lukken. Laat mensen gewoon overvloedig veel van jou lezen. Ik heb daar dus moeite mee. Dus als je me een handje wilt helpen, laat dan weten dat je mijn schrijfsels leest. Mijn goede voornemen is om minimaal iedere week iets van mezelf te plaatsen.

Ik zou graag van jullie horen. Hebben jullie ook zulke twijfels? Hoe ga je ermee om? Laat een reactie achter en deel je ervaringen. Samen kunnen we elkaar ondersteunen en inspireren om onze passie (het is meer een urgent gevoel van noodzakelijkheid) voor schrijven te blijven volgen.